V-GROUP Energy

Fotovoltaická elektrárna - FVE

Fotovoltaická elektrárna (nazývaná zkráceně fotovoltaika, solární elektrárna nebo také sluneční elektrárna) je energetické zařízení, které vyrábí elektřinu ze slunečního záření. Zřídíme fotovoltaiku na klíč.

Sluneční energie se dá využít dvěma způsoby:

  • Aktivně, kdy se sluneční energie přeměňuje na elektřinu, která se dále používá (k napájení spotřebičů, vytápění, ohřevu vody nebo třeba nabíjení elektroauta). Do této kategorie patří fotovoltaika, která tuto transformaci energie zajišťuje.
  • Pasivně. Sluneční energie se v tomto případě používá napřímo, aniž by se musela jakkoliv přeměňovat. Dá se tak například přihřívat bazén nebo interiér domu. Obzvlášť pasivní domy s tímto druhem využití energie slunečního záření přímo počítají – mívají velká okna orientovaná na jih, kterými dovnitř proudí sluneční paprsky, a znatelně zvyšují teplotu v domácnosti.

Autocentrum V-GROUP s.r.o. nabízí své více než 30leté zkušenosti v oboru opravy osobních i  užitkových vozů v Kladně. Nově se specializujeme i na elektromobilitu a vše co s tím souvisí!

Sledujte nás

Fotovoltaika –⁠ princip fungování

Jaký je princip fotovoltaiky? Panely přeměňují sluneční záření, které na ně dopadá, na stejnosměrný proud. Ten pak střídač (kterému se říká také měnič) převádí na elektřinu střídavou, která napájí běžné spotřebiče, jenž jsou připojené do sítě. Pokud se energie vyrobí nadbytek, může se ukládata do fotovoltaické baterie pro pozdější použití.

Prvky fotovoltaické elektrárny

Solární elektrárnu tvoří tři základní prvky: fotovoltaické panely, střídač a baterie

Výkon a účinnost solární elektrárny

Při návrhu fotovoltaické elektrárny bereme v potaz především požadovaný výkon FVE. Výkon panelů se udává v jednotkách Wp a pohybuje se kolem 450 Wp. Každých 1 000 Wp vyrobí přibližně 1 MWp elektřiny za rok. Elektrárny pro rodinné domy se zpravidla navrhují do velikosti, resp. výkonu do 10 kWp; pro běžnou domácnost to bývá dostačující, pokud pravidelně nenabíjí elektromobil pomocí domácí nabíjecí stanice. 

 

Domácí fotovoltaiku lze dimenzovat až do 50 kWp, což je limit, do něhož není nutné mít licenci na provozování elektrárny, jejíž získání je pro vlastníka spojeno s množstvím administrativy.

 

Důležitým ukazatelem je také účinnost fotovoltaických panelů. Ta udává, jaké procento z přijímané sluneční energie dokáže systém přeměnit na elektřinu. Díky technologickému pokroku se účinnost panelů neustále zvyšuje (momentálně již nad 20 %), nicméně s ohledem na fyzikální zákony není možné překročit 34 %.

Cena fotovoltaiky 2024

Když se budete zajímat o to, jaká je cena solární elektrárny, musíte tedy brát v úvahu nejen samotné panely, ale i ostatní součásti. Záleží také na tom, co všechno budete chtít solárním systémem napájet. Můžete na něj totiž připojit nejen běžné menší spotřebiče, ale třeba také zkombinovat fotovoltaiku s tepelným čerpadlem nebo nabíjet elektromobil pomocí domácí nabíjecí stanice a jezdit tak skoro zadarmo. 

 

Pořizovací náklady však můžete snížit až o polovinu – stačí využít dotace na fotovoltaiku z programu Nová zelená úsporám, a to až do výše 176 000 Kč.

Fotovoltaika na klíč

Fotovoltaika na klíč spočívá především v:

  • Konzultace a spočtení instalovaného výkonu včetně akumulace dle individuálních podmínek klienta
  • Vyřízení financování a dotace na FVE
  • Zajištění změn u dodavatele energie
  • Možnost montáž wallboxu pro EL auto při výstavbě FV

Máte zájem nebo chcete více informací? Zavolejte na telefon 602 558 301 nebo napište na email elektromobilita@vgroup.cz, kde Vám náš specialista zodpoví všechny Vaše otázky.

Mohlo by Vás také zajímat:

Časté dotazy

Není problém. Náhradní vůz Vám rádi zapůjčíme. Pokud opravujeme Váš vůz po nehodě, půjčíme Vám vůz zdarma.

Samozřejmě! Přijeďte do našeho autocentra V-GROUP v Kladně, kde najdete široký výběr elektro a hybridních vozů k vyzkoušení. Můžete vyzkoušet např. vozy:

  • Mazda MX30,
  • Mazda CX-60,
  • Peugeot e2008,
  • Peugeot 408 Hybrid,
  • Ford Mustang MACH-E,
  • Mercedes EQE SUV,
  • Mercedes EQC 400,
  • Mercedes GLE 350de,
  • Tesla Model 3 Highland

V obou našich provozovnách najdete rychlo dobíjecí stanice, kde lze Váš vůz dobíjet. Navíc v Arménské ulici si můžete čekání zkrátit posezením v restauraci MARINA-BAR, která je ve stejném areálu.

 

Jako doplňkovou službu Vám nově můžeme pomoc zřídit fotovoltaickou elektrárnu na Váš dům nebo pozemek a dobíjet Váš vůz prakticky zadarmo.

WallBox neboli nástěnná dobíjecí stanice je vhodná pro rychlejší a efektivnější nabíjení Vašeho elektrovozu. I s tím Vám ale autocentrum V-GROUP pomůže a poradí. Navíc při nákupu elektrického vozidla od nás získáte slevu 30% na montáž WallBoxu

Dotaci je možné získat a s jejím vyřízením Vám pomůžeme. Dotaci mohou získat OSVČ, malé, střední i velké podniky s minimálně dvouletou historií v rámci celé České republiky.

 

Dotaci můžete získat i na dobíjecí stanici nelze. Jediná podmínka je, že dobíjecí stanice musí být pořízena v kombinaci s vozidlem.

jsme tu pro Vás

"
Máme více než 30let zkušeností v oblastsi prodeje a servisu osobních i užitkových vozů.
0

let

zkušeností

0 +
vozů v nabídce
0 +k
prodaných vozů
0
pobočky

Kontaktujte nás

Provozujeme prodej a servis osobních i užitkových vozů, vybavený moderním servisním a diagnostickým zařízením. Provádíme i rozsáhlé a náročné opravy hnacích agregátů, převodovek a karoserií, včetně kvalitního lakování ve vlastní moderní lakovně. Nejen svým zákazníkům, ale všem motoristům poskytujeme 24 hodinovou NON-STOP asistenční službu na čísle +420 602 29 30 30. To vše již od roku 1993!
Copyright © 2023. All rights reserved.